Vierailemasi verkkosivusto sisältää Mahjong Solitairen, yksin pelattavan Mahjong-version. Tämä yksin pelattava peli on kuitenkin peräisin muinaisesta kiinalaisesta pelistä, jota yleensä pelaa neljä pelaajaa. Peli on samankaltainen kuin Rummy-peli, mutta korttien sijaan sitä pelataan 144 tiilillä, jotka muistuttavat muodollaan dominopalikoita. Toisin kuin dominossa ja samalla tavalla kuin Rummy-korteilla pelattaessa, Mahjong-tiilet on jaettu maihin ja muutamaan muuhun ryhmään: lohikäärmeisiin, tuuliin, kukkiin ja vuodenaikoihin. Perinteistä Mahjongia voi pelata pelkkänä viihteenä tai uhkapelinä. Pelitiileillä voi myös ennustaa, kuten Tarot-korteilla tehdään.
Peli on suosittu maailmanlaajuisesti ja monissa maissa järjestetään Mahjong-kilpailuja. Jokaisella maalla on omat säännöt, joten pelaajat pelaavat eri tavalla sen mukaan, ovatko Kiinassa, Japanissa, Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa jne.
Pelin aloittamiseksi pelaajat tarvitsevat kaksi tavanomaista arpakuutiota (6-sivuista) ja valinnaisesti tiilitelineitä jokaiselle pelaajalle, jotta pelaajat eivät näkisi toistensa tiiliä. Kuten edellä mainittiin, pelitilit on jaettu maihin ja muihin ryhmiin. Yksi ryhmistä koostuu neljästä tuulesta: itätuuli, länsituuli, pohjoistuuli ja etelätuuli. Pelin alussa tulee valmistaa neljä Tuuli-tiiltä ja pelaajat nostavat kukin yhtä tiiltä. Pelaaja, jolla on Itätuulen tiili, valitsee, missä istuu pöydässä. Pelaaja, jolla on Länsituulen tiili, istuu pöydän vastakkaisella puolella, ja pelaajat, joilla on Etelätuulen tiili ja Pohjoistuulen tiili, istuvat Itätuulen pelaajan oikealla ja vasemmalla puolella. Tämä voi olla hämmentävää, koska se eroaa maantieteellisten suuntien järjestelystä toisiinsa nähden. Pelaaja, jolla on Itätuulen tiili, on pelin aikana etuoikeus. Kuitenkin jokaisen kierroksen jälkeen Itätuulen merkintä liikkuu vastapäivään, ja entisestä Etelätuulen pelaajasta tulee Itätuuli. Kaikilla pelaajilla on oltava mahdollisuus olla Itätuulen pelaaja vähintään kerran, ennen kuin peliä voidaan lopettaa – muuten peli ei olisi reilu.
Kun pelaajat ovat asettuneet paikoilleen, tiilet sekoitetaan ja jokainen pelaaja vetää 36 tiiltä ja rakentaa niillä muurin, joka on 18 tiiltä pitkä ja 2 tiiltä korkea. Nämä muurit yhdistetään sitten yhdeksi neliön muotoiseksi seinäksi, jota kutsutaan myös Kiinan muuriksi. Sitten Itätuulen pelaaja heittää arpakuutioita määrittääkseen, kuka muurin rikkoo. Tämä henkilö puolestaan heittää arpakuutioita uudelleen määrittääkseen, missä muurin murtuminen tapahtuu, ja poistaa kaksi tiiltä tästä paikasta ja asettaa ne läheiseen muuriin. Muuri puretaan sitten osittain, alkaen juuri luodusta aukosta, ja jokainen pelaaja saa 13 tiiltä paitsi Itätuulen pelaaja, joka saa 14 tiiltä. Jos pelaajalla on jokin vuodenaika- tai kukkatiiliä, hän asettaa välittömästi nämä tiilet eteensä ja ottaa saman määrän tiiliä muurista.
Pelaajat vaihtavat jatkuvasti tiiliä asettamalla ne pöydälle ja vetämällä muiden pelaajien jättämästä kätköstä tai muurista. Tarkat säännöt siitä, miten tämä tapahtuu, ovat monimutkaisia, ja voit lukea niistä lisää Tuomo Mahjongin sivulta tai Kimpale-verkkosivustolta.
Pelin tavoitteena on kerätä parien, kolmosten tai nelosten yhdistelmä identtisiä tiiliä tai peräkkäisiä samaa maata olevia tiiliä. Se, joka onnistuu tässä ensin, sanoo "Mahjong!" ja kierros päättyy siihen. Sitten pisteet lasketaan ja erilaisia tiilien yhdistelmiä pisteytetään. Esimerkiksi kolmesta tai neljästä identtisestä tiilestä tai kolmen saman maan sarjasta saa kaikista tietyn määrän pisteitä. Pelaaja, joka sanoi "Mahjong", saa jokaiselta pelaajalta yhdistelmistään tekemänsä pistemäärän. Jokainen pelaaja maksaa jäljellä oleville pelaajille heidän välisen tuloseron mukaan, paitsi Itätuulen pelaaja, joka maksaa ja saa aina kaksinkertaisen summan.
Opetusvideo
Tästä voit katsoa pikaoppaan perinteisen Mahjongin pelaamiseen:
Tästä voit katsoa hieman pidemmän opetusvideon:
Ja täältä voit katsoa miten ammattilaispelaajat pelaavat:
Voinko pelata Mahjongia netissä?
Kyllä. Jotkut organisaatiot tarjoavat verkkopohjaisia pelejä. Valitettavasti niitä ei ole helppo löytää, koska kirjoittaessasi Googleen "Mahjong", saat tuloksia lähes yksinomaan Mahjong Pasianssista. Voi olla parempi etsiä sen sijaan hakusanoilla "Mah jongg". Joka tapauksessa, tässä on muutamia linkkejä, joiden pitäisi auttaa sinua aloittamaan verkkopohjaisen seikkailusi perinteisellä Mahjongilla (valitettavasti useimmat vievät englanninkielisille verkkosivustoille):
- Official National Mah Jongg League Internet Game
- I Love Mahj
- Real Mah Jongg
- Mahjong Time
- Mahjong Friends Online
Voinko pelata Mahjongia henkilökohtaisesti?
Kyllä. Sinun tarvitsee vain löytää sopiva verkkoyhteisö. Etsi esimerkiksi foorumeita, joista voit löytää ihmisiä, jotka haluavat tavata ja pelata. Tässä muutamia linkkejä, joista voisi olla apua:
- Seurat | Mahjong Finland
- Helsinki Mahjong
- Mahjong Finland
- Mah Jong @ meetup.com
- Mahjongg @ meetup.com
- Where is my Mahjong Community? (Places to play)
- Mah Jongg Groups
- Mahjong Community @ facebook.com
- Mah Jongg, That's It! @ facebook.com
- Mah Jongg Network @ facebook.com
Onnea matkaan!